fbpx
het-verschil-tussen-affinity-photo-designer-en-publisher

Het verschil tussen Affinity Photo, Designer en Publisher

De Affinity programma’s worden steeds bekender. Affinity is de enige concurrent van Adobe die een volledig DTP pakket aanbied. En dat ook nog eens voor een eenmalige prijs van 55 euro per programma. En in tijden van COVID bieden ze het ook regelmatig aan voor de helft(!). Vanwege de prijs, maar zeker ook vanwege de krachtige functionaliteiten maken veel mensen daarom ook de overstap naar Affinity. Maar wat is nu precies het verschil tussen de Affinity programma’s?

Affinity Photo

logo affinity photoAffinity Photo is de tegenhanger van Adobe Photoshop. Waar Photoshop een alleskunner is (maar niet alles even goed kan) focused Affinity Photo zich vooral op fotobewerking en grafische vormgeving Want eerlijk is eerlijk, niemand gebruikt alle functies van Photoshop. Zo kun je bijvoorbeeld in Photoshop enigzins video’s bewerken, 3D-en en schilderen. Maar uiteindelijk kun je dat beter in programma’s doen die specifiek daarvoor gemaakt zijn. Doordat het zo’n zwitsers zakmes is, voelt Photoshop soms ook heel “zwaar” aan. Dat heb je niet met Affinity Photo. Wat het kan, kan het bijzonder goed. En dat is dus fotobewerking en grafische vormgeving zoals website visuals en social media posts maken.

Affinity Designer

logo affinity designerAffinity Designer is de tegenhanger van Adobe Illustrator. Met Affinity Designer kun je illustreren. Daar valt onder: het maken van logo’s, iconen, patronen en daadwerkelijke illustraties. Alles wat je in Designer maakt is automatisch vector. Dat houd in het kort in dat het altijd scherp is. Ontwerp je een logo zo groot als een postzegel, dan kun je die zo groot als een huis af laten drukken zonder kwaliteitsverlies. Vector vormen hebben ook altijd een effen kleur of een kleurverloop. Kijk maar eens naar logo’s en iconen op een willekeurige website. Dat zullen nooit foto’s zijn. Wil je fotorealisme? Dan zit je weer in Affinity Photo.

Affinity Publisher

logo affinity publisherAffinity Publisher is de tegenhanger van Adobe InDesign. Met Affinity Publisher maak je PDF bestanden. Meestal voor de drukker om je printmedia te laten drukken. Maar het kunnen ook interactieve PDF’s zijn die je online zet op bijvoorbeeld je website of die je doorstuurt naar klanten of collega’s. Affinity Photo en Designer komen vaak samen in Affinity Publisher. Want in je drukwerk wil je vaak foto’s gebruiken die bewerkt zijn in Affinity Photo, en iconen en je logo die gemaakt zijn in Affinity Designer. En je gebruikt altijd dezelfde technieken. Of je nu een visitekaartje maakt of een brochure van 16 pagina’s. Het enige wat verschilt is het formaat.

Affinity DTP

Als je met alle drie de programma’s werkt houd je je bezig met DTP werkzaamheden. Door met alle drie de programma’s te werken zie je de onderlinge en overlappende functies en technieken. Je ziet dan het grotere geheel. Daarnaast werken de programma’s ook feilloos samen aan de hand van StudioLink. Wil je meer weten over Affinity DTP? Check dan even deze pagina.

StudioLink

Affinity heeft iets heel unieks in handen. En dat is StudioLink. Met StudioLink kun je, als je in Affinity Publisher zit, met 1 druk op de knop veranderen van programma. Dat lijkt heel normaal maar zelfs Adobe heeft dat (nog) niet. En dat terwijl tot voor kort een monopolie positie had op het gebied van DTP. Wil je meer weten van StudioLink? Check dan dit artikel wat ik er over schreef.

Vormgeving en opmaak

Uiteindelijk zorgen de programma’s ervoor dat je zelfstandig, zonder tussenkomst van een vormgever of DTP-er, je media op kunt maken. Toch zit er een groot voordeel aan het volgen van een masterclass of cursus. Want los van de programma technieken komt vormgeving neer op een aantal basisprincipes. Die vind je niet in de programma’s maar na flink wat ervaring in het opmaken van online en offline bestanden. Al deze ervaring bundel ik in een dag masterclass of videocursus.

Hopelijk ben je wat wijzer geworden van het verhaal hierboven. Als je op deze pagina bent gekomen wil je waarschijnlijk werken aan je creatieve ontwikkeling. Door middel van masterclasses geef ik mensen creatieve zelfstandigheid. Als je daar meer over wilt lezen kun je terecht op de pagina over het Affinity DTP traject of de pagina over de masterclasses.

Hartelijke groet,
Stefan / Creatie Nest

Gerelateerde berichten
Creatie-Nest-Cursus-Affinity-Publisher-DTP
Creatie-Nest-Cursus-Affinity-Publisher-DTP