fbpx

Woordenboek: een overzicht van bekende grafische termen

Afloop, witruimte, marges, zeefdruk, compositie, rgb, pantone, hex waardes, DPI.
Je bent ongetwijfeld weleens deze grafische termen wel eens tegen gekomen.
Hieronder worden deze, en meer, grafische termen verduidelijkt.

Adobe DTP Traject - dagcursus avondcursus en videocursus grafische vormgeving

Grafisch woordenboek

op alfabetische volgorde

Afloop

In vormgeving verwijst "afloop" naar het extra gebied dat buiten de randen van een ontwerp wordt toegevoegd om ervoor te zorgen dat er geen witte randen ontstaan bij het snijden van drukwerk.

CMYK

CMYK staat voor "Cyaan, Magenta, Geel, Zwart" en is een kleurmodel dat veel wordt gebruikt in de printindustrie.

Compositie

Compositie: De compositie in grafische vormgeving verwijst naar de manier waarop verschillende visuele elementen, zoals tekst, afbeeldingen en kleuren, worden gerangschikt op een oppervlak.

DPI / PPI

DPI en PPI zijn vergelijkbare concepten, maar terwijl DPI specifiek verwijst naar de fysieke afdrukkwaliteit, heeft PPI betrekking op de digitale resolutie van een afbeelding.

Font

Een font is de engelse vertaling van 'lettertype'. Fonts variëren in stijl en zowel print als web hebben ieder hun standaarden.

Layout Grid

Het doel van een layout grid is om consistentie, evenwicht en een gestructureerd uiterlijk te creëren in grafisch ontwerp en webdesign.

Marges

Je kunt ook marges instellen in je opmaak document. De margelijnen worden wel getoond in je document maar niet in je uiteindelijke PDF.

Mockup

Een mockup is een visuele representatie van hoe een ontwerp eruit zal zien wanneer het is toegepast in de werkelijke context.

Pantone / PMS

Pantone Matching System (PMS) is een gestandaardiseerd kleurensysteem, vergelijkbaar met verf.

Rasterafbeelding

Een rasterafbeelding, ook wel bekend als een bitmapafbeelding, is een digitale afbeelding die is samengesteld uit een raster van pixels.

RGB

RGB staat voor "Red, Green, Blue" en is een kleurmodel voor digitale media.

RGB Hex

RGB Hex verwijst naar de representatie van digitale kleuren.Hex verwijst naar het hexadecimale systeem, dat wordt gebruikt om RGB-waarden in zescijferige codes te noteren.

Serif & Sans-Serif

Serif en sans-serif zijn twee hoofdcategorieën van lettertypen (fonts), en het belangrijkste onderscheid tussen hen ligt in het al dan niet hebben van schreven.

Typografie

Typografie is de kunst en techniek van het vormgeven en plaatsen van tekst. Het omvat keuzes zoals lettertype, lettergrootte, regelafstand en uitlijning.

Vector

Een van de grootste voordelen van vectorafbeeldingen is dat ze oneindig schaalbaar zijn zonder verlies van kwaliteit.

Witruimte

Witruimte in vormgeving verwijst naar de lege, niet-bezette ruimte rondom tekst, afbeeldingen of andere elementen in een ontwerp. Het gebruik van witruimte bevordert een overzichtelijke en georganiseerde uitstraling.

Zeefdruk

Zeefdruk is een druktechniek waarbij een sjabloon op een fijn gaas wordt gespannen, waarna inkt door het gaas op het te bedrukken oppervlak wordt overgebracht.