fbpx

Grafisch woordenboek:

Marges

Je kunt ook marges instellen in je opmaak document. De margelijnen worden wel getoond in je document maar niet in je uiteindelijke PDF. De marges stel je daarom ook meer in als hulpmiddel voor jezelf. Zelf stel ik meestal de marges in op 10 millimeter. Dat wil zeggen: 10 millimeter vanaf de paginarand aan de binnenkant van je document. Waar je afloop dus aan de buitenkant ligt, liggen de marges aan de binnenkant.

Door een marge gebied in te stellen weet je zeker dat je geen belangrijke elementen te dicht bij de rand plaatst. Printers hebben namelijk marges nodig om de inhoud correct op papier te plaatsen, en marges zorgen ervoor dat er geen belangrijke informatie verloren gaat tijdens het afdrukken of binden van documenten. Over het algemeen worden marges aan alle zijden van een pagina toegevoegd, maar de breedte kan variëren afhankelijk van het ontwerp.

Wil jij weten hoe je deze term in de praktijk kunt inzetten?

Kijk dan eens naar het Adobe DTP Traject. Daarin leer je praktisch werken met Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign. Verreweg de meeste cursisten kiezen voor deze cursus omdat ze dan alle offline en online media zelfstandig kunnen realiseren, zonder tussenkomst van een vormgever.