fbpx

Grafisch woordenboek:

DPI / PPI

DPI staat voor “dots per inch” en verwijst naar het aantal inktdruppels per inch op een pagina. Het wordt vaak gebruikt bij printers om de afdrukkwaliteit aan te geven. Hoe hoger de DPI, hoe scherper en gedetailleerder de afdruk.

PPI staat voor “pixels per inch” en wordt gebruikt in digitale afbeeldingen. Het geeft aan hoeveel pixels er zijn in elke inch van een digitale afbeelding. Een hogere PPI-waarde resulteert over het algemeen in een hogere resolutie en scherper beeld op beeldschermen of bij het afdrukken van digitale afbeeldingen.

DPI en PPI zijn vergelijkbare concepten, maar terwijl DPI specifiek verwijst naar de fysieke afdrukkwaliteit, heeft PPI betrekking op de digitale resolutie van een afbeelding.

Wil jij weten hoe je deze term in de praktijk kunt inzetten?

Kijk dan eens naar het Adobe DTP Traject. Daarin leer je praktisch werken met Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign. Verreweg de meeste cursisten kiezen voor deze cursus omdat ze dan alle offline en online media zelfstandig kunnen realiseren, zonder tussenkomst van een vormgever.