fbpx

Blog artikel

De belangrijkste verschillen tussen machtig Adobe en underdog Affinity

Affinity is in opkomst. Goede kans dat je de programma’s Affinity Photo, Affinity Designer en Affinity Publisher al eens voorbij hebt horen komen. Serif, het bedrijf achter de Affinity programma’s, is de laatste jaren namelijk hard aan de weg aan het timmeren als waardige (en betaalbare) concurrent van Adobe. Ontdek in dit artikel wat de verschillen zijn tussen de programma’s van Affinity en Adobe, de eigenschappen per programma en wat de beste keuze is voor jou.

het verschil tussen affinity photo designer en publisher en adobe

Adobe of Affinity

Wat biedt Adobe?
Adobe is al jaren de industriestandaard voor vormgevers, dtp-ers, fotografen en iedereen die werkzaam is in het creatieve werkveld van vormgeving en fotografie. Om de programma’s van Adobe te kunnen gebruiken maken ze sinds een aantal jaar gebruik van een abonnementsmodel.

Je kunt één programma afnemen voor €24,19 euro per maand óf je betaalt €62,99 per maand voor het gebruik van alle programma’s. Heb je bijvoorbeeld 3 programma’s nodig, zoals Adobe Photoshop, Adobe Illustrator en Adobe InDesign,  Dan is een abonnement op álle programma’s je enige optie. Dat is prijzig en stuit gebruikers al een aantal jaar tegen de borst.

Daarentegen zijn er ook voordelen:

 • Omdat Adobe zo bekend is weet je zeker dat jouw open bestanden werken voor iedereen. Handig als je veel samenwerkt met andere vormgevers, DTP-ers of fotografen,
 • Je krijgt regelmatig updates over bijgewerkte en nieuwe functionaliteiten van de programma’s,
 • Online is er veel te vinden over de programma’s en technieken (al zegt dit niet veel zonder goed aangeleerd fundament).

Wat biedt Affinity?
Affinity bestaat uit een drietal programma’s gemaakt door het Britse bedrijf Serif. De programma’s zijn Affinity Photo, Affinity Designer en Affinity Publisher en zijn directe concurrentie voor Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign. De programma’s van Affinity zijn, in verhouding met de prijs, behoorlijk compleet. Daarnaast werken ze met het revolutionaire StudioLink, waar ik eerder al iets over schreef.

Serif luistert goed naar zijn gebruikers en wil de Affinity programma’s betaalbaar houden. Je betaalt per programma eenmalig €54,99. De programma’s worden continu geüpdatet. Kleinere updates (bijvoorbeeld van 1.8 naar 1.9) worden gratis uitgevoerd. Je kunt ervoor kiezen om met de grotere updates mee te gaan (van versie 1.0 naar 2.0), maar in dat geval dien je het programma opnieuw aan te schaffen. Je bent niet verplicht om een nieuwe versie te kopen, want de versies zullen altijd blijven werken.

Goed om te weten:

 • In 2018 heb ik versie 1.6 aangeschaft van één van de programma’s. Vier jaar later werk ik in versie 1.10, zonder extra kosten,
 • In die vier jaar tijd heeft ieder Affinity programma mij dus maar eenmalig €54,99 gekost. Een Adobe programma meer dan €1160 euro,
 • Affinity komt regelmatig met aanbiedingen, zoals 50% korting op de programma’s.

Bovenstaande nog eens kort samengevat

Adobe:
 • Bekend, industriestandaard en veel online materiaal,
 • Duur in de vorm van een maandabonnement,
 • Specifieke functies in ieder programma voor de gevorderde gebruiker.
Affinity:
 • Betaalbaar, één bedrag met gratis updates en geen abonnementsvorm,
 • Boordevol functies en goed voor amateurs en professionals,
 • StudioLink waarmee je 3 programma’s combineert tot 1.

Waarom is dit zo belangrijk?
Als concurrentieprogramma’s in voorgaande jaren wat groter werden, werden zij snel opgekocht door het grote Adobe. Hetzelfde gebeurd op het moment met Figma, wat overgenomen wordt voor 20 miljard(!). Zo elimineert Adobe concurrentie verkreeg het een monopolie positie binnen de creatieve vakken. Er zijn vandaag de dag nog wel programma’s te kopen die een alternatief zijn voor Adobe. Zoals een DaVinci Resolve voor Premiere Pro, een Figma voor Adobe XD en een ProCreate (deels) voor Photoshop. Maar nog nooit was er een betaalbaar alternatief DTP pakket volledig in handen van één andere partij. Maar daar lijkt nu, voor het eerst in jaren, met de komst van Affinity een einde aan te komen. En je kunt er van uit gaan dat Adobe Affinity in de gaten heeft.

Met Affinity Photo, Designer en InDesign kun je bijna alles wat je ook met Adobe kan. Functies die (nog) niet in de programma’s zitten zijn heel specifiek en vooral voor gevorderde van toepassing. En toch zijn die ontbrekende functies niet heel erg. Daar valt omheen te werken en ik verwacht zelfs dat die binnenkort gewoon toegevoegd worden. Sterker nog: de Affinity programma’s maken gebruik van het eigen ontwikkelde StudioLink. Een ontzettend krachtig en revolutionaire functie wat je heel veel tijd gaat schelen in je workflow. Met StudioLink lopen ze echt vooruit op Adobe.

Wat ook goed is om te weten is dat je de bestanden van Adobe gewoon kunt openen en bewerken in de Affinity programma’s. Zitten er in het Adobe bestand functies die Affinity nog niet heeft (zie hieronder) dan zijn die delen van het bestand uiteraard niet te bewerken.

De Affinity programma’s

Naast dat Affinity dus veel goedkoper is én ook net zo goed werkt zijn er nog een aantal dingen die goed zijn om te weten. De programma’s van Affinity zien er nagenoeg hetzelfde uit als die van Adobe. Ze bevatten veelal dezelfde functies, gereedschappen en vensters. Schakel je over van Adobe naar Affinity? Dan zul je wel even moeten wennen aan het gemis van de “Bibliotheken” en “Eigenschappen” vensters.

De werkwijze is verder geheel hetzelfde. Als ik een nadeel zou moeten benoemen, is dat er sommige gevorderde technieken (nog) niet in de programma’s zitten. Maar deze technieken zijn zo specifiek dat dit voor de meeste mensen geen gemis zal zijn. Hieronder leg ik per programma uit wat het Affinity programma doet en wat het is dat ik zelf mis.

Affinity Photo versus Photoshop

Vergelijk hierboven de layout van Affinity Photo en Adobe Photoshop.
Klik op de afbeelding om deze beter te bekijken.

Affinity Photo
Affinity Photo is een krachtpatser in alles wat met foto’s te maken heeft. Het is geschikt voor fotobewerkingen zoals het retoucheren van foto’s, kleurbewerken en composities maken. Ook kun je met Affinity Photo social media posts en website visuals maken.

Functies die Photo mist in vergelijking met Photoshop
Affinity Photo kan eigenlijk alles op het gebied van fotobewerking. Hetgeen wat je mist ten opzichte van Photoshop zijn functies in Photoshop die de gemiddelde gebruiker niet echt nodig heeft. Of die zelfs niets met fotobewerking te maken hebben. Denk aan 3D modelling, mockups en beknopte video’s maken. Doordat Photoshop zo’n zwitsers zakmes is, voelt het soms ook heel “zwaar” aan. Dat heb je niet met Affinity Photo.

Affinity Photo voorbeeld video
Bekijk op deze pagina een video van de Creatie Nest Academy om Affinity Photo aan het werk te zien.

Affinity Designer versus Illustrator

Vergelijk hierboven de layout van Affinity Designer en Adobe Illustrator.
Klik op de afbeelding om deze beter te bekijken.

Affinity Designer
Met Affinity Designer maak je zogeheten “vector artwork”. Denk hierbij aan illustraties, logo’s en iconen. Ook worden infographics vaak in Designer gemaakt. Vector artwork wil zeggen dat het te vergroten is in schaal is zonder kwaliteitsverlies. Een logo zal daarom ook altijd scherp zijn. In tegenstelling tot een foto wat een maximaal eindformaat heeft. Vector artwork is ook altijd een effen kleur of een kleurverloop. Kijk maar eens naar logo’s en iconen op een willekeurige website. Dat zullen nooit foto’s zijn. Wil je fotorealisme? Dan zit je weer in Affinity Photo.

Functies die Designer mist in vergelijking met Illustrator
Affinity Designer zit zo goed in elkaar dat ik het zelf soms verkies boven Illustrator. Er zitten meer basisvormen in en opties om die aan te passen dan bij Illustrator. Het enige wat daarin mist is de Overvloeien gereedschap (Blend Tool) en de mogelijkheid om afbeeldingen over te trekken (Image Trace). Ik vermoed dat deze functies er in de volgende grote update van Affinity wel bij zitten omdat de community daarom vraagt. Los daarvan is het een ontzettend sterk programma.

Affinity Designer voorbeeld video
Bekijk op deze pagina een video van de Creatie Nest Academy om Affinity Designer aan het werk te zien.

Affinity Publisher versus InDesign

Vergelijk hierboven de layout van Affinity Publisher en Adobe InDesign.
Klik op de afbeelding om deze beter te bekijken.

Affinity Publisher
Je bewerkte foto’s uit Affinity Photo, je illustraties, logo’s en iconen uit Affinity Designer komen allemaal samen in Affinity Publisher. Deze plaats je allemaal in Publisher om er uiteindelijk, samen met je toegevoegde teksten, een PDF van te maken. Deze PDF’s kun je online zetten of opsturen naar een drukker die je drukwerk realiseert. Met Publisher is de DTP drie-eenheid compleet. Geen enkele andere concurrent van Adobe heeft 3 programma’s in eigen ontwikkeling waarmee je vorm kunt geven.

Functies die Publisher mist in vergelijking met InDesign
Affinity Publisher is zo compleet dat de meeste niets zullen missen. Zelf kan ik daar ook alles in doen wat ik wil tijdens mijn vormgevingsklussen. Het enige wat het niet kan is invulbare formulieren en digitaal toegankelijke PDF’s maken. Maar dit zal alleen voor overheden een obstakel zijn en niet voor dagdagelijkse werkzaamheden.

Affinity Publisher voorbeeld video
Bekijk op deze pagina een video van de Creatie Nest Academy om Affinity Publisher aan het werk te zien.

Conclusie

Affinity of Adobe?
Als je veel samenwerkt met andere vormgevers is het waarschijnlijk handiger om voor Adobe te gaan.

Werk je (vooral) zelfstandig, vind je Adobe te duur of wil je de eerste stap maken in vormgeving en DTP? Dan is kiezen voor Affinity zeker de moeite waard. Zelfs als je zelf een vormgever bent die gevorderde technieken gebruikt.

De programma’s van Affinity Photo, Designer en Publisher doen zeker niet onder voor Adobe. Persoonlijk vind ik bijvoorbeeld Affinity Designer zelfs een stuk intuïtiever en beter in elkaar zitten dan Adobe Illustrator. En je betaald voor één progamma van Affinity zo weinig in vergelijking met Adobe dat het zeker de moeite waard is om te proberen.

Wil je een goed fundament leggen in vormgeven, dtp en opmaak met de Affinity programma’s maar weet je niet waar te beginnen? Kijk dan eens naar een Affinity DTP Traject.

Wil jij ook zelfstandig kunnen vormgeven met Affinity?

Kijk dan eens naar het AFFINITY DTP Traject. Verreweg de meeste cursisten kiezen voor deze cursus omdat ze dan alle offline en online media zelfstandig kunnen realiseren, zonder tussenkomst van een vormgever.