fbpx

Wat is er nieuw in Affinity Designer 1.8

Afgelopen week heeft Affinity een grote nieuwe update uitgebracht voor de drie DTP programma’s. Met de gratis update naar versie 1.8 komen naast vele verbeteringen ook handige nieuwe functies. Welke functies? Hierbij een opsomming voor specifiek Affinity Designer.

Afgelopen week heeft Affinity een grote nieuwe update uitgebracht voor de drie DTP programma’s. Met de gratis update naar versie 1.8 komen naast vele verbeteringen ook handige nieuwe functies. Welke functies? Hierbij een opsomming voor specifiek Affinity Designer.

Wat is er nieuw in Affinity Designer

1. Verbeterd dialoogvenster voor nieuw documenten: Een nieuwe functie in alle Affinity programma’s is het opnieuw ontworpen dialoogvenster voor het aanmaken van een nieuw document. Er zijn categorieën toegevoegd met algemene voorinstellingen en een gloednieuw template gedeelte. Onder “Templates” kun je templates van derden installeren en je eigen templates maken op basis van bestaande documenten.

2. Verbeterde Pathfinder bewerkingen: Met de Pathfinder kun je overlappende vector vormen gemakkelijk combineren, aftrekken en uit elkaar halen. Je kunt dit nu ook niet-destructief doen in Affinity Designer door simpelweg de ALT-toets op je toetsenbord ingedrukt te houden voordat je de bewerking uitvoert. Je verandert de nieuwe vorm dan in een zogeheten samengesteld pad.

Je kunt zelfs een live preview krijgen van de verschillende Pathfinder bewerkingen wanneer je de niet-destructieve methode gebruikt. Ga daarvoor naar je Layer venster en klik op het kleine pictogram rechts van het gemaakt samengestelde pad om een dropdown te zien met alle andere opties die je voor je vectorvormen kunt kiezen. Vooral handig als je niet helemaal zeker weet met welke Pathfinder optie je moet werken.

3. Nieuw stock venster: Een nieuwe functie in 1.8 is de Stock venster wat al beschikbaar was in Affinity Photo en Affinity Publisher. Hiermee kun je in de enorme stockdatabases van Unsplash, Pixels en Pixabay zoeken. Door in de zoekbalk van het venter te zoeken zie je meteen een breed scala aan mogelijke royaltyvrije foto’s die je in je ontwerp kunt opnemen. Je kunt een afbeelding gebruiken als referentie voor je ontwerp of illustratie.

4. Expand Stroke verbeteringen: Het algemene idee van “Expand Stroke” is dat wanneer je klaar bent met het ontwerpen van je vectorvorm, je vervolgens de vorm kunt “uitbreiden” om de structuur te vergrendelen. Hiermee kun je vervolgens verdere wijzigingen aanbrengen in je nieuwe vorm en ook wijzigingen aanbrengen die je eerder niet kon maken, omdat je nu in wezen een geheel nieuwe platte vectorvorm hebt om te bewerken. Door lijnen uit te breiden, kun je ook de Pathfinder bewerkingen gebruiken om je ontwerp verder te transformeren.

5. Bijgewerkt PANTONE bibliotheek: Als je veel werkt met PANTONE kleuren het goed om te weten dat de PANTONE Color Bridge en de PANTONE Formula Guide Solid palettes bijgewerkt zijn naar V4. Dit betekent dat je nu de meest actuele kleurrepresentatie hebt die nodig is bij het werken met Pantone producten. Deze kunnen eenvoudig worden geselecteerd door naar het Swatches venster te gaan en de dropdown instellingen te wijzigen.

En verder nog deze updates aan Affinity Designer 1.8:

  • Bijgewerkte vector- en rasterpenselen
  • Veel verbeteringen aan de Node Tool/ Pen Tool, waaronder: Omgekeerde curve, Curve-oriëntatie
  • Verbeterde functionaliteit bij het selecteren van een groot aantal objecten
  • Een uniforme werkbalk die het werkgebied van je scherm vergroot

Aan de slag

Benieuwd hoe deze verbeteringen en functies precies werken en hoe je ze als marketeer of communicatiespecialist kunt toepassen binnen je werkzaamheden? Kijk dan eens bij de Affinity Designer cursus.

© afbeeldingen 1 t/m 5: Affinity

Gerelateerde berichten
Creatie-Nest-Cursus-Affinity-Publisher-DTP
Creatie-Nest-Cursus-Affinity-Publisher-DTP