fbpx

Unsplash & Pexels

Afbeeldingen zijn een belangrijk onderdeel van een layout of ontwerp. Zonder afbeeldingen is je website, brochure of bijvoorbeeld flyer erg saai en spreekt het niemand aan. Het is daarom ook heel makkelijk om even op Google te zoeken naar een afbeeldingen die je mooi vindt en die je vindt passen bij het onderwerp. Een veelvoorkomend voorbeeld maar wel een gevaarlijke. Want op bijna alle foto’s zit copyright. En als de maker van de foto er achter komt kan je dat duizenden euro’s per afbeelding kosten.

Je kunt natuurlijk naar een stock foto site gaan om daar foto’s te kopen. Je koopt dan per afbeelding een licentie om die foto te gebruiken. Handig, maar dat is niet voor iedereen geschikt. Soms heb je daar simpelweg het budget niet voor. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede alternatieven.

Unsplash
Unsplash.com is zo’n site. Op Unsplash bieden fotografen hun foto’s aan om zo hun portfolio uit te breiden, om andere te helpen of om iets meer exposure (camera woordgrapje, kon het niet laten) te krijgen. Zodra je een foto download van Unsplash heb je de mogelijkheid om de fotograaf te vermelden maar dit is geen verplichting.

Unsplash started as a simple tool for creators. The concept was born from the pain we had in finding great, usable imagery. Today, Unsplash is a platform fueled by a community that has generously gifted hundreds of thousands of their own photos.

Pexels
Net zoals Unsplash biedt Pexels ook gratis foto’s aan op pexels.com. Ook deze foto’s komen van professionele fotografen, zijn op hoge resolutie te downloaden en hoef je de fotograaf of de website niet te vermelden.

We help millions of designers, writers, artists and other creators to get access to beautiful photos that they can use freely which empowers them to create amazing products, designs, stories, websites, apps, art and other work. We call it: “Empowering Creators”

Zo zijn er nog andere gratis stock foto sites alleen die van Unsplash en Pexels zijn erg groot. Unsplash heeft meer dan 300,00 foto’s en Pexels heeft meer dan 50,000 foto’s online staan. Foto’s van beide websites kun je gebruiken zonder copyright en er is dus geen vermelding nodig naar de fotograaf óf de websites nodig. Zo weet je zeker dat je de afbeeldingen veilig kunt gebruiken!

Gerelateerde berichten
Creatie-Nest-Cursus-Affinity-Publisher-DTP
Creatie-Nest-Cursus-Affinity-Publisher-DTP