fbpx
PDF exporteren instellingen PDF/X-1a:2001

PDF exporteren voor een drukker, een verklaring

Je hebt je printmedia zoals bijvoorbeeld een poster, flyer, brochure of visitekaartje opgemaakt in je favoriete programma (en ik hoop dan natuurlijk Adobe InDesign of Affinity Publisher) en nu wil je die laten drukken. Als je een bestand aan wilt leveren bij een drukker, dan wil deze een PDF hebben. En die PDF moet bepaalde instellingen hebben. Maar waar moet je dan naar kijken? En wat houd dat dan precies in?

Ik ga er bij het schrijven van deze blogpost van uit dat je gebruikt maakt van het beste programma om print materiaal mee op te maken, namelijk Adobe InDesign.

Check van te voren de aanleverspecificaties van je drukker. Drukwerkdeal heeft bijvoorbeeld alle aanleverspecificaties online staan. Als je een advertentie aan moet leveren voor een magazine dan krijg je deze meestal per mail opgestuurd.

Genereer in Adobe InDesign een PDF door in de menubalk naar “Bestand > Exporteren” te gaan. Kies voor “Adobe PDF (afdrukken)” en kies een locatie op je computer. In het venster wat verschijnt moet je voor een drukker vooral letten op de volgende punten:

  • Kies onder “Algemeen” voor Pagina’s of voor Spreads.
  • Geef onder “Markeringen en Afloop” aan of de afloop meegenomen moet worden in de PDF. Dit wil een drukkerij altijd. Bij advertenties is dit niet altijd nodig.
  • Geef onder “Markeringen en Afloop” aan of je eventuele snijtekens of drukkersmarkeringen wilt laten zien. Het verschilt per drukkerij of je hier iets aan moet vinken.
  • Als de drukker een specifiek PDF profiel wil dan kies je hiervoor onder “Standaard“. Meestal moet dit “PDF/X-1a:2001” zijn.

PDF/X-watte?
Er zijn sinds 2001 meerdere PDF/x soorten. En er is er eigenlijk maar één die er echt toe doet: PDF/X-1a:2001.

Je moet bijna altijd een PDF/X-1a aanleveren. Het belangrijkste om te onthouden is dat in een PDF/X-1a geen RGB kleuren kan bezitten. Alle kleuren worden dus omgezet naar CMYK kleuren, precies wat jij en wat de drukker wil. Ook mag er geen transparantie in zitten. Deze wordt afgevlakt: je ontwerp ziet er hetzelfde uit maar het is niet meer bewerkbaar. Wat geen probleem is want daar heb jij je Adobe InDesign bestand voor.

Een alternatief is PDF/X-4. Deze kan nog wel RGB kleuren en transparantie bevatten. Je zult deze variant niet heel snel tegen komen maar als de drukker geen PDF/X-1a wil zal hij waarschijnlijk een PDF/X-4 willen.

Er zijn nog meer PDF/X varianten maar die zul je niet snel gebruiken tenzij daar heel specifieke om gevraag wordt. De PDF/X-1a variant is verreweg de meest gebruikte. En nu weet je ook waarom.

 

Gerelateerde berichten
Creatie-Nest-Cursus-Affinity-Publisher-DTP
Creatie-Nest-Cursus-Affinity-Publisher-DTP