fbpx

De kracht van een workation

Eind oktober was ik voor 5 dagen in Lissabon, op een zogeheten workation. Een vijftal dagen werken áán je bedrijf in plaats van ín je bedrijf. Want dat schiet er als zelfstandig ondernemer wel eens bij in. Ik was toch wel een klein beetje sceptisch, want moet dat nou helemaal in het buitenland?

Tijdens een workation ga je naar het buitenland, met mede ondernemers en word je geïnspireerd om eens goed naar jezelf en je bedrijf te kijken. Er gaat ook een business coach mee en tijdens mijn workation was dat Mark Daamen. Een ondernemer met veel ervaring en die zijn kennis graag deelt met andere.

“Tijdens een workation van Meetings in the Sun ga je naar het buitenland, met mede ondernemers en word je geïnspireerd om eens goed naar jezelf en je bedrijf te kijken”

De reden dat ik graag mee wilde op een workation van Meetings in the Sun was om meer richting te krijgen met Creatie Nest. Ik ben nog net geen 2 jaar zelfstandig ondernemer maar ook niet echt een beginner meer. Creatie Nest staat, ik heb voldoende cursisten die mij vertrouwen dat ik hun alles kan leren, ik heb meer dan 400 cursusvideo’s als referentiemateriaal en ik kan er van leven. Toch voelt het roerloos want ik ben (nog) volledig afhankelijk of mogelijke cursisten mij uitkiezen te midden van alles opleiders in Nederland. Hetgeen ik mis zijn vastigheid en groei. Op een manier die past bij mij en mijn doelen.

En daar heb je het al. welke doelen? Een van de redenen om mee te gaan was voor mij dat ik me roerloos voelde. midden op zee en zonder te weten waar ik naartoe moet. Achteraf gezien heel logisch dat als je geen doelen stelt je, ook niet weet waar je naartoe werkt. Iedere dag dat ik er mee bezig ben worden die doelen helderder.

“Achteraf gezien heel logisch dat als je geen doelen stelt je, ook niet weet waar je naartoe werkt.”

Op de workation waren we iedere dag bezig van ’s ochtends tot in de middag. De avond was vrij spel en werd er vaak gezamenlijk gegeten en gedronken. Because when in Lissabon.. Zelf heb ik 1 avond voor mezelf genomen, om alle informatie tot dan toe even op een rijtje te zetten. Uit mijn hoofd en op papier.

Ik blijf het geweldig vinden hoe snel je een connectie kan maken met een medemens. Zo ook tijdens de workation. 10 vreemden die na 5 dagen een stuk dichter bij elkaar staan. Je maakt allemaal hetzelfde proces door en dat creëert een band. Dat merk ik trouwens ook in de cursussen die ik geef. Binnen 4 uur dat ik mensen voor het eerst zie vinden er al mooie gesprekken plaats. Gesprekken over persoonlijke ontwikkeling, de staat van de wereld, privé perikelen, het ouder worden en zelfs een keer de zin van het leven. Dat blijf ik heel mooi vinden. Als je eenzelfde ervaring deelt vallen barrières weg.
Op de workation werd ik me door Mark bewust van enorm veel processen en deed ik persoonlijke inzichten op. Want als zelfstandig ondernemer ben je vaak je bedrijf. Waarom doe je wat je doet, en waarom doe je niet wat je hoort te doen. Leven en werken vanuit je eigen kern met je eigen doelen.

“Waarom doe je wat je doet, en waarom doe je niet wat je hoort te doen”

Als (beginnend) ondernemer valt er veel op je dak. Je neemt veel rollen aan. Bij mij is dat van webdesigner en webprogrammeur tot nieuwe content creëren voor de cursussen, bestaand cursus materiaal aanscherpen, contact met mogelijke cursisten en oud cursisten, sales, administratie, de daadwerkelijke cursussen geven, social media post maken, netwerken en dan waarschijnlijk nog wat rollen die ik nu vergeet. En al die rollen kunnen overweldigd zijn. Het voelt daardoor bij mij vaak alsof ik tijd te kort kom. Ben ik net lekker bezig met het maken van een cursusvideo komt er een mailtje binnen voor een cursus aanvraag of bedenk ik me ineens een leuk extraatje voor nieuwe cursisten. Een tip van Mark die ik meteen geïntegreerd heb zijn de deep work / shallow work blokken. Deep work zijn taken waar je volledige focus bij nodig hebt zonder interactie met andere. Shallow work is reactiever werk zoals bijvoorbeeld het beantwoorden van mailtjes en appjes. Met die blokken structureer ik mijn dagen en dat voelt meteen productiever. Ik ben gefocust bij de taken die ik uitvoer en neem er ook meer de tijd voor. Voor mij echt een game changer. Heb er maar meteen een boek van gekocht om er helemaal in te duiken.

“Je maakt met like-minded ondernemers eenzelfde soort proces door waardoor je elkaar verder helpt. “

Al deze tips, tools, technieken hebben me in 3 weken tijd al veel gebracht. Ik werk gestructureerder en ik heb het gevoel ook meer en meer een duidelijkere richting op te varen. Doordat de workation in het buitenland was, weg van je normale werkomgeving, betekende dat je meer open staat voor nieuwe ideeën en ervaringen. Je zit tenslotte toch ook in een andere cultuur én je wordt niet afgeleid door collega’s, vrienden, mailtjes. Je maakt met like-minded ondernemers eenzelfde soort proces door waardoor je elkaar verder helpt. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen. Voor mij is er niets mooier dan elkaar naar grotere hoogte stuwen.

Ik kan iedereen een workation van Meetings in the Sun aanbevelen. Daarom heb ik ook besloten meer te investeren in mijn persoonlijke ontwikkeling. Daar heb ik meteen een doel van gemaakt. Minimaal een keer per jaar iets te ondernemen wat bijdraagt aan mijn persoonlijke ontwikkeling, zoals de workation dat deed voor mij.

Dus heb jij nog tips voor mij voor een cursus, training op het gebied van zakelijke en persoonlijke ontwikkeling?

Gerelateerde berichten
Creatie-Nest-Cursus-Affinity-Publisher-DTP
Creatie-Nest-Cursus-Affinity-Publisher-DTP