fbpx

Het nut van pixel lagen in Affinity Designer

Een van de voordelen van de Affinity DTP programma’s is de fijne workflow. Ieder Affinity programma maakt gebruik van Persona’s. Je kunt het zien als een programma binnen een programma. Zo beschik je in Affinity Designer naast een Designer Persona over een Pixel Persona. En dat kan verwarrend zijn want Designer is toch juist vector? En als je nu pixel lagen uit je Pixel Persona tussen je vector lagen hebt staan, is het dan nog oneindig groter te schalen zonder kwaliteitsverlies zoals bij vector het geval is?

Volgens de site van Affinity is de Pixel Persona bedoeld voor raster artwork en dus niet voor vector artwork. Het zal dus niet hetzelfde vermogen hebben om op en neer te schalen zoals artwork gemaakt in de Designer Persona (vector). Als je het document als vector exporteert, bijvoorbeeld als .eps, zal alles dat op een pixel laag is gemaakt ook pixels blijven.

Lagen die gemaakt zijn in de Pixel Persona worden gerasterd op de DPI instelling van je document. Als je aan iets werkt om af te drukken, wil je dat dat minimaal 300 is. Het is vergelijkbaar met het plaatsen van een afbeelding in Adobe Illustrator, de afbeelding zelf is raster, maar het in een vector document plaatsen, maakt de afbeelding niet meteen vector.

De Pixel persona is een manier om raster hulpmiddelen zoals textuurpenselen te gebruiken zonder het artwork naar Affinity Photo te hoeven sturen. De Pixel Persona heeft niet alle tools van Affinity Photo, maar wel een behoorlijk goede subset ervan. Nu zullen vooral illustratoren gebruik maken van pixel lagen in een vector document. Vooral om schaduwen, texturen en afbeeldingen te verwerken in de illustratie en deze zo meer diepgang te geven.

Het verschil tussen puur vector en vector gecombineerd met raster zie je in de coverfoto van deze post: Links zie je alles in vector – Rechts is de basis vector en is er met behulp van een pixel laag in de Pixel Persona textuur aangebracht (© Frankentoon / Affinity)

Conclusie; als je vector en pixel lagen door elkaar heen gebruikt in hetzelfde document zal je document dan nog steeds vector zijn of niet? Afhankelijk van hoe je je het Affinity Designer document exporteert, is het allemaal raster (zoals in een .jpg en .png) of een mix van raster en vector (bijvoorbeeld in een .eps of .svg). Helemaal vector zal het niet zijn. Dus als je weet dat je met pixel lagen gaat werken in je vector bestand, is het aan te raden om te beginnen met een groot afmeting in breedte en hoogte, en een hoge DPI instelling omdat deze lagen geen vector zijn of zullen worden.

Gerelateerde berichten
Creatie-Nest-Cursus-Affinity-Publisher-DTP
Creatie-Nest-Cursus-Affinity-Publisher-DTP