fbpx

Photoshop vs Lightroom

Voor veel mensen is het verschil tussen Photoshop en Lightroom niet helemaal duidelijk. Want met beide programma’s kun je foto’s bewerken. En veel functies die in Lightroom zitten komen terug in Photoshop, en vice versa. Dus welk programma gebruik je nu eigenlijk waarvoor?

In een notendop kun je stellen dat Lightroom een uitgeklede en versimpelde versie van Photoshop is. De leercurve is bij Lightroom dan ook een stuk lager dan bij Photoshop. Het doet één ding en dat doet het goed; fotobewerking. Maar bij Photoshop krijg je wel iets meer vrijheid om je foto’s te bewerken. Daarbij kun je met Photoshop meer dan alleen fotobewerking. Je kunt er namelijk ook animated gif-jes mee maken, je wagen aan videobewerking en je kunt er digitale illustraties mee maken.

Lightroom
Het grote voordeel van Lightroom is dat het maar 1 ding doet; fotobewerking. Iedere bewerking die je toepast, pas je toe op de gehele foto. De layout van het programma is ook heel overzichtelijk. Functies worden gecategoriseerd weergegeven waardoor je meteen weet waar je zijn moet. Omdat Lightroom zich alleen met fotobewerking bezig houd is het ideaal voor professionele (en eventueel ook amateur-) fotografen.

Photoshop
Sommige professionele fotografen hebben misschien nog wel meer aan Photoshop omdat de bewerkingen in Photoshop ook op een (klein) onderdeel van een foto kan worden toegepast. Doordat je ook websites, apps, online banners en visuals kunt vormgeven is het vooral een geliefd programma onder grafisch vormgevers en webdesigners. En omdat je verschillende verftechnieken na kunt bootsen houden ook illustratoren en kunstenaars van Photoshop.

Kortom, Photoshop is een krachtiger en complexer programma waarin je meer controle hebt over de bewerkingen die je uitvoert. Juist daardoor is de leercurve iets hoger maar als je het programma eenmaal in de vingers hebt krijg je er enorm veel vrijheid voor terug.

Gerelateerde berichten
Creatie-Nest-Cursus-Affinity-Publisher-DTP
Creatie-Nest-Cursus-Affinity-Publisher-DTP