fbpx

Waarom ‘ongedaan maken (CTRL+Z)’ anders werkt in Photoshop

Iedereen die Photoshop wel eens gebruikt heeft kan het je vertellen; je handeling ongedaan maken werkt maar eenmaal met de sneltoets CTRL+Z. Wil je verder terug gaan in je geschiedenis dan dien je de sneltoets CTRL+ALT+Z te gebruiken. Maar waarom is dat eigenlijk? Waar komt dat vandaan? Zelf heb ik nooit de moeite gedaan op het op te zoeken. Ik leerde er mee leven. Maar het antwoord blijkt logischer dan verwacht.

UPDATE: Sinds Photoshop CC 2019 is het standaard gedrag van de CTRL+Z / CMD+Z omgewisseld. Vanaf deze versie kun je in Photoshop, net als in ieder ander programma, simpelweg met CTRL+Z / CMD+Z terug gaan in je historie.

Photoshop is het enige computer programma, voor zover ik weet, waarbij CTRL+Z maar één keer werkt. Zelfs bij de andere Adobe programma’s kun je CTRL+Z herhaaldelijk gebruiken om steeds verder terug te gaan in je handelingen geschiedenis. Nadat ik in een cursus niet uit kon leggen waar dat nu eigenlijk vandaan kwam, ben ik het na al die jaren eens op gaan zoeken. Want waarom werkt het zo anders (en voor mijn gevoel onlogisch) dan andere programma’s?

Andrei Herasimchuk was in de jaren 90 de Lead Designer van onder andere Adobe Photoshop. Bij de ontwikkeling van Photoshop 5.0 had hij een discussie met de Senior Engineer Mark Hamburg. Andrei wilde dat de CTRL+Z sneltoets hetzelfde deed als in Adobe Illustrator en het Microsoft Office pakket, namelijk iedere keer dat de sneltoets werd gebruikt, een stap terug gaan in de handelingen geschiedenis.

Mark dacht daar anders over en vond dat een bepaald beeldanalysegedrag in Photoshop belangrijker was. Dat gedrag is dat veel fotografen en beeldbewerkings deskundigen de sneltoets CTRL+Z gebruikte om een wijziging aan te brengen en vervolgens deze ongedaan te maken. Door steeds CTRL+Z te gebruiken kan iemand schakelen om de bewerking wel of niet toe te passen. Op deze manier kan iemand een beslissing nemen of de bewerking die ze zojuist hebben gemaakt, is wat ze wilden.

Zoals we nu ondervinden, heeft Mark de discussie gewonnen. Omdat je vanaf Photoshop 5.0 de sneltoetsen zelf opnieuw in kon delen vond Andrei dat geen probleem. En dat is meteen de oplossing als je zelf helemaal gek wordt van de toetsencombinatie CTRL+ALT+Z. Wissel simpelweg de sneltoetsen om via Bewerken > Sneltoetsen.

Extra tip: Standaard kun je maar 50 keer terug in je handelingen geschiedenis. Ik raad iedereen altijd aan om dit te verhogen naar 200 keer omdat 50 stappen terug soms te weinig is (geloof het of niet..). De historie stappen verhogen doe je in de voorkeuren van Photoshop. Ga naar Bewerken > Voorkeuren > Prestaties en verander de ‘Historiestaten’ naar 200.

Gerelateerde berichten
Creatie-Nest-Cursus-Affinity-Publisher-DTP
Creatie-Nest-Cursus-Affinity-Publisher-DTP