fbpx

Gridify: een top techniek in InDesign

Een bestand plaatsen in een document behoort tot een van de basis functies van InDesign. Het kost extra tijd als je meerdere bestanden in een raster (grid) wilt plaatsen maar tegenwoordig hoef je dit niet één voor één meer te doen. Hiervoor kun je gebruik maken van de ‘gridify’ techniek. Gridify is een techniek die je niet snel zelf ontdekt maar is onmisbaar als je hem eenmaal weet. Een ontzettend fijne techniek om je workflow te verbeteren.

En het houdt niet op bij het plaatsen van afbeeldingen. Ook als je een raster wilt maken van een bestaande afbeelding, een bestaand afbeeldingskader of zelfs een ander object zoals een vector rechthoek kun je de gridify techniek gebruiken.

Meerdere afbeeldingen plaatsen
Met behulp van gridify kun je dus meerdere afbeeldingen meteen in een grid (raster) plaatsen. Waar je voor heen alle afbeeldingen na elkaar moest plaatsen, doe je dat nu in een keer. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is het volgende:
1) plaats een afbeelding zoals je gewoonlijk zou doen via ‘Bestand’ > ‘Plaatsen’.
2) selecteer meerdere bestanden in het popup scherm.
3) klik en sleep je in je pagina. Houd de muisknop vast en druk ondertussen op de rechterpijl (→) en de bovenpijl (↑) toetsen op je toetsenbord. Er begin een raster op te bouwen. Laat de muisknop los om de afbeeldingen in je raster te plaatsen.
4) je kunt de ruimte tussen de kaders ook aanpassen. In dat geval houdt je de CMD of CTRL toets ingedrukt terwijl je de pijltjestoetsen gebruikt, voordat je de muis loslaat bij stap 3.

Met bestaande afbeeldingen of elementen een raster maken
Gridify werkt met het plaatsen van afbeeldingen maar ook wanneer je kopieën maakt van een bestaand object (of afbeeldingskader). Stel, je hebt een rechthoek op je pagina staan. Om de afmetingen van deze rechthoek als basis te gebruiken voor je raster doe je het volgende:
1) klik en sleep een kopie weg uit je originele rechthoek door de ALT toets ingedrukt te houden.
2) houd de muisknop vast en druk ondertussen op de rechterpijl (→) en de bovenpijl (↑) toetsen op je toetsenbord om een raster op te bouwen.

Gridify is een ontzettend fijne, makkelijke en snelle techniek om afbeeldingen in een raster te plaatsen. Als je het eenmaal gewend bent, kan je workflow niet meer zonder.

Gerelateerde berichten
Creatie-Nest-Cursus-Affinity-Publisher-DTP
Creatie-Nest-Cursus-Affinity-Publisher-DTP