Kleurverschil tussen je beeldscherm en je printwerk: RGB versus CMYK
Het verschil tussen RGB, CMYK (& PANTONE): Kleuren in je drukwerk kunnen afwijken van de kleuren op je beeldscherm. Juist omdat ze veel kunnen afwijken is het belangrijk om de verschillen te begrijpen, zodat je je drukwerkbestanden goed beoordeelt, inschat en aanlevert. Je drukwerk zal zo beter voldoen aan je verwachtingen.
Het kleurenspectrum
Additief versus Subtractief
RGB is een additief kleurmodel: Dit betekent dat de basis kleurloos (zwart) is, zoals in een uitgeschakelde televisie. Hier wordt vervolgens licht aan toegevoegd, waarbij de verschillende kleuren een andere intensiteit kunnen hebben om de juiste kleur weer te geven.
CMYK is een subtractieve kleurmodus: Dit betekent dat de basis bestaat uit alle kleuren van het kleurenspectrum (oftewel wit, in het geval van drukwerk dus wit papier). De kleuren inkt die hier vervolgens opgelegd worden nemen als het ware het reflecterende licht weg. Omdat de kleuren cyaan, magenta en geel samen hoogstens tot heel donkerbruin komen, wordt zwarte inkt toegevoegd.
Samenvattend kan gezegd worden dat beide kleurmodellen kleur ‘nabootsen’ door verschillende kleuren te combineren.
Kleuren omzetten van RGB naar CMYK in Photoshop
Als je met InDesign een correcte PDF maakt voor je drukwerk dan worden alle kleuren al omgezet naar CMYK. Je hebt dan alleen geen controle over het eindresultaat. Photoshop is bij uitstek het programma om op voorhand je afbeeldingen om te zetten van RGB naar CMYK, en om zo het eindresultaat te controleren.
Gratis downloadable PDF
Wil je weten hoe je in Photoshop de kleuren makkelijk omzet? En wil je deze informatie overzichtelijk in een PDF? Download dan de gratis PDF.