Comic Sans
Het is niet zozeer dat Comic Sans een heel lelijk lettertype is. Het is meer een middelmatig lettertype wat in de jaren 90 op ontzettend grote schaal gebruikt werd. Toen Windows 95 populair werd bij de consument werd het voor iedereen heel makkelijk om zelf documenten te printen. En van al die ‘saaie’ lettertypes sprong Comic Sans er uit. Helaas voor de vormgevers. Iedere poster voor een bakkerij, een bedrijfsnieuwsbrief of een flyer voor een vermiste hond maakte gebruik van het lettertype. Mensen zonder kennis van typografie of vormgeving hadden ongekende macht om zich uit te drukken door middel van een computer en een thuis printer.
Typografisch zit het letter ook niet helemaal lekker in elkaar. De afstand tussen de letters (kerning) en de verdeling van gewicht per letter zijn allemaal niet heel goed in elkaar gezet en ook daarom wordt het lettertype niet graag gebruikt door vormgevers. Daarnaast heeft het een onprofessioneel karakter gekregen door veelvuldig en verkeerd gebruik van het lettertype.
Tegenwoordig zijn er websites vol met tegenstanders die het gebruik van het lettertype willen stoppen. En dan vooral omdat het lettertype voor verkeerde doeleinden gebruikt wordt. Ieder lettertype heeft een persoonlijkheid en die van Comic Sans is een speelse. Van origine is het ook bedoeld om te gebruiken in praatwolkjes van strips. Het zou het dus goed doen in de Donald Duck maar minder in een boek over de Tweede Wereldoorlog. Op ComicSansCriminal.com staat duidelijk en mooi uitgelegd wanneer je het lettertype het beste kunt gebruiken. Hint: dat is bijna niet.