fbpx

Blog artikel

Lettertypes om te vermijden: Comic Sans en Lobster

Comic Sans wordt door ontwerpers wereldwijd verafschuwt. Er zijn zelfs anti Comic Sans websites. Er is geen design element wat zo veel tegenstanders lijkt te hebben als Comic Sans. Toch wordt het lettertype veel gebruikt door mensen die geen ontwerp achtergrond hebben. En dan is er nog Lobster, wat het nieuwe Comic Sans lijkt te worden.

Je hebt een nieuw project en daar wil je een leuk lettertype voor gebruiken. Er zijn tenslotte genoeg lettertypes om uit te kiezen. Toch wordt er nog steeds vaak gekozen voor Comic Sans of de laatste jaren voor Lobster. Maar zeg vooral niet tegen een vormgever dat je deze lettertypes in je project wil hebben want er bestaat een goede kans dat deze het project laat vallen. En niet voor niets want ken jij ook maar één groot merk die het lettertype gebruikt?

Comic Sans
Het is niet zozeer dat Comic Sans een heel lelijk lettertype is. Het is meer een middelmatig lettertype wat in de jaren 90 op ontzettend grote schaal gebruikt werd. Toen Windows 95 populair werd bij de consument werd het voor iedereen heel makkelijk om zelf documenten te printen. En van al die ‘saaie’ lettertypes sprong Comic Sans er uit. Helaas voor de vormgevers. Iedere poster voor een bakkerij, een bedrijfsnieuwsbrief of een flyer voor een vermiste hond maakte gebruik van het lettertype. Mensen zonder kennis van typografie of vormgeving hadden ongekende macht om zich uit te drukken door middel van een computer en een thuis printer.

Typografisch zit het letter ook niet helemaal lekker in elkaar. De afstand tussen de letters (kerning) en de verdeling van gewicht per letter zijn allemaal niet heel goed in elkaar gezet en ook daarom wordt het lettertype niet graag gebruikt door vormgevers. Daarnaast heeft het een onprofessioneel karakter gekregen door veelvuldig en verkeerd gebruik van het lettertype.

Tegenwoordig zijn er websites vol met tegenstanders die het gebruik van het lettertype willen stoppen. En dan vooral omdat het lettertype voor verkeerde doeleinden gebruikt wordt. Ieder lettertype heeft een persoonlijkheid en die van Comic Sans is een speelse. Van origine is het ook bedoeld om te gebruiken in praatwolkjes van strips. Het zou het dus goed doen in de Donald Duck maar minder in een boek over de Tweede Wereldoorlog. Op ComicSansCriminal.com staat duidelijk en mooi uitgelegd wanneer je het lettertype het beste kunt gebruiken. Hint: dat is bijna niet.

Lobster
De laatste jaren is Lobster ook aan populariteit aan het winnen. Ook hier stuit het gebruik ervan, en niet zozeer het uiterlijk, op weerstand van vormgevers. Het beste is dus om dit te vermijden als je serieus genomen wilt worden.

Wil jij ook zelfstandig kunnen vormgeven?

Kijk dan eens naar het Adobe DTP Traject. Verreweg de meeste cursisten kiezen voor deze cursus omdat ze dan alle offline en online media zelfstandig kunnen realiseren, zonder tussenkomst van een vormgever.