fbpx

Blog artikel

Kleursystemen (CMYK, PANTONE, RGB & Hexidecimale RGB)

Er zijn verschillende kleursystemen die ieder weer zijn eigen toepassing hebben. Zo gebruik je RGB voor digitale afbeeldingen, hexidecimale RGB om kleuren te defineren voor websites en CMYK & Pantone gebruik je voor print gebruik. Er zijn nog veel meer kleurensystemen, denk bijvoorbeeld aan muurverf en autolakken. Maar wat houdt (Hexidecimale) RGB, CMYK en Pantone nou precies in? En wat zijn PMS, proceskleuren en steunkleuren?

In het kort

1. CMYK staat voor Cyan, Magenta, Yellow en Key (zwart). Dit kleursysteem gebruiken we voor drukwerk.

2. Pantone kleuren gebruiken we ook voor drukwerk en is vooraf gemengd zodat je zeker weet dat de kleur altijd hetzelfde is.

3. RGB staat voor Red, Green en Blue. Dit kleursysteem gebruiken we voor schermen.

4. Hexidecimale RGB gebruikt wordt voor websites. De hexidecimale code geeft een RGB kleur weer.

CMYK
CMYK wordt gebruikt voor drukwerk en staat voor; Cyan, Magenta, Yellow en Key (zwart). Omdat je met een combinatie van cyaan, magenta en geel hooguit een donkergrijze kleur krijgt is er een zwarte drukgang (Key) toegevoegd. CMYK is een systeem om met vier basiskleuren, inclusief zwart, een groot aantal kleuren te kunnen verkrijgen door subtractieve kleurmenging. Hiermee wordt bedoeld dat de basis wit is en door kleurenkanalen toe te voegen aan het wit er andere kleuren verschijnen. Dit systeem wordt vooral gebruikt bij drukwerk. CMYK wordt los van elkaar gedrukt in 4 drukgangen en daarom noemt men een CMYK kleur ook wel een proceskleur.

PANTONE
Net als CMYK-kleuren worden Pantone-kleuren gebruikt voor drukwerk. Pantone is het bedrijf dat de kleurcoderingen bepaalt en publiceert. De coderingen hebben ieder een eigen naam, zoals PMS 200 waar PMS staat voor Pantone Matching System. Pantone kleuren worden ook wel steunkleuren genoemd.

Het grootste verschil tussen CMYK-kleuren en Pantone-kleuren is dat bij Pantone de kleuren vóóraf worden gemengd uit een aantal basiskleuren wat resulteert in mooie en diepe verzadigde kleuren. Dit terwijl het mengproces bij CMYK-kleuren achteraf plaatsvindt tijdens het daadwerkelijk drukken. Omdat de kleuren vooraf gemengd worden zal deze kleur altijd hetzelfde eruit zien als deze gedrukt wordt. Dit maakt een Pantone kleur prijziger. De grote merken die veel aan branding doen hebben dat er graag voor over omdat de huisstijl en logo overal ter wereld dezelfde kleur heeft.

Een ander voordeel van Pantone kleuren is dat hiermee metaalkleuren kunt laten drukken, denk hierbij aan zilver of goud. Ook is het mogelijk om neon kleuren te laten drukken, iets wat met CMYK onmogelijk is.

RGB
RGB is een afkorting voor de primaire kleuren; Red, Green en Blue. Dit kleursysteem gebruik je als je gaat werken met schermen. Denk dan aan afbeeldingen (of video’s) voor websites, televisies, telefoons of fotocamera’s. Er wordt bij het RGB kleursysteem uit gegaan van additieve kleurmenging waarvan de basiskleur zwart is, zoals een scherm. Iedere RGB waarde die erbij komt geeft, in combinatie met licht, een kleur. De hoeveelheid van elke primaire kleur die nodig is om de mengkleur te verkrijgen, wordt uitgedrukt in een getal dat kan variëren tussen 0 en 255, waarbij 0 zwart is en 255 staat voor wit.

Hexidecimale RGB
Voor HTML-toepassingen bij websites wordt hiervoor het hexadecimale RGB stelsel gebruikt, waarbij de hoeveelheid van elke primaire kleur kan variëren tussen 00 en FF. De hoeveelheid van een kleur ligt tussen 00 (niets van die kleur) en het hexadecimale FF (alles van die kleur). De ondergrond is zwart, zoals een scherm. In het hexadecimale-kleursysteem wordt de kleur uitgedrukt in totaal zes tekens. De eerste twee tekens geven de hoeveelheid rood aan. De tweede twee tekens geven de hoeveelheid groen aan. De laatste twee tekens geven de hoeveelheid blauw aan.

Wil jij ook zelfstandig kunnen vormgeven?

Kijk dan eens naar het Adobe DTP Traject. Verreweg de meeste cursisten kiezen voor deze cursus omdat ze dan alle offline en online media zelfstandig kunnen realiseren, zonder tussenkomst van een vormgever.