fbpx

Blog artikel

Het verschil tussen Photoshop, Illustrator en InDesign

Of het nu gaat om het ontwerpen van een logo, het ontwerpen van social media visuals of het samenstellen van een brochure, Adobe heeft de perfecte programma’s gecreëerd met Photoshop, Illustrator en InDesign. Deze verzameling programma’s, of Apps zoals Adobe ze noemt, zijn ontzettend krachtig en elk programma zit boordevol functies die zijn geoptimaliseerd voor specifieke soorten projecten. Maar hoe weet je welk programma je moet gebruiken? Welk programma je kiest hangt af van twee categorieën.

Categorie 1. Print of digitaal
Een print project wordt fysiek afgedrukt op een bepaald soort medium (bijvoorbeeld visitekaartjes, flyers, t-shirts, verpakkingen en stickers). Digitale projecten worden op een scherm bekeken (bijvoorbeeld social media afbeeldingen, banner advertenties, vlogs, websites, e-books, presentaties en televisieprogramma’s).

Categorie 2. Vector of Raster
Een vector afbeelding is een afbeelding die is opgebouwd uit ankerpunten en curven die kunnen worden vergroot of verkleind tot elke grootte, zoals bijvoorbeeld logo’s, zonder verlies van kwaliteit. Een raster afbeelding is een afbeelding die is opgebouwd uit een bepaald aantal pixels dat qua formaat verandert, zoals bijvoorbeeld foto’s. Bij afbeeldingen heeft het veranderen van formaat enorm veel invloed op de kwaliteit van de afbeelding.

 

In het kort

Photoshop gebruik je voor alles waarin foto’s de basis zijn. Denk aan het bewerken van foto’s maar ook aan social media posts en website headers,

Illustrator gebruik je voor het maken en bewerken van digitale illustraties. Denk aan illustraties, logo’s, iconen en infographics,

InDesign gebruik je voor het maken van pdf-jes. Denk aan drukwerk maar ook online pdf’s die mensen van een site kunnen downloaden.

Photoshop
Waar is Photoshop goed voor? Deze is vrij eenvoudig, namelijk: foto’s. Foto’s bestaan uit een raster van pixels. Dit programma is oorspronkelijk ontworpen als een uitgebreide oplossing voor het maken, bewerken en retoucheren van elk type rasterafbeelding. Sindsdien heeft Photoshop een volledige reeks tools ontwikkeld waarmee gebruikers veel meer kunnen doen. Kunstenaars gebruiken het om digitaal te tekenen of te schilderen. Fotografen gebruiken het om hun foto’s aan te passen en te transformeren met behulp van kleur en belichting tools. Webdesigners gebruiken het om digitale afbeeldingen te maken die geschikt zijn voor websites.

Illustrator
Met Illustrator maak je vector art. Dat betekent dat alles wat in Illustrator is gemaakt, kan worden geschaald tot minuscule miniaturen of gigantische spandoeken, allemaal zonder kwaliteit te verliezen. Een ontwerp dat is gemaakt in Illustrator ziet er hetzelfde uit op een visitekaartje als op een gebouw. En dat maakt het de beste vriend van een logo. Illustrator wordt naast logo’s ook ontzettend veel gebruikt voor het maken van infographics, iconen, illustratieve dwarsdoorsnedes en lijntekeningen. Met Illustrator kun je ook drukwerk opmaken, alhoewel het niet dezelfde tekst capaciteiten heeft als InDesign.

InDesign
Adobe heeft InDesign ontwikkeld voor de desktoppublishing-markt en het wordt voornamelijk gebruikt voor het opmaken van kranten, tijdschriften, boeken, posters en flyers. Vrijwel alles met grote hoeveelheden tekst maak je met InDesign op. Maar Illustrator kan ook tekst opmaken, toch? Zeker, maar InDesign doet dit beter, en met meer opties voor tekst. Met InDesign kun je stramien pagina’s instellen, zodat pagina-ontwerpen direct in het hele document worden samengevoegd. Pagina’s worden automatisch genummerd en kunnen eenvoudig opnieuw worden geordend, gekopieerd en geruild. Tekststijlen, kolommen, marges en andere specifieke functies voor drukwerk zijn ook veel robuuster. Simpel gezegd, als het over tekst gaat, kan InDesign het aan. In InDesign komen je bewerkte Photoshop beelden en je Illustrator vector art samen.

Wil jij ook zelfstandig kunnen vormgeven?

Kijk dan eens naar het Adobe DTP Traject. Verreweg de meeste cursisten kiezen voor deze cursus omdat ze dan alle offline en online media zelfstandig kunnen realiseren, zonder tussenkomst van een vormgever.